Esittelyssä perheen ”muut koirat” ja koirataustani

Koiraperheenihän ei suinkaan koostu vain näillä sivuilla seikkalevista kahdesta BC pojasta: Chadistä ja Huista. Vaan perheeseen kuuluu poikien lisäksi kaksi muuta jäsentä: 6-vuotias harjakoira Diego ja 10-vuotias faaraokoira Shira.

IMG_1813

Sekä Diegon että Shiran kanssa on jollain tasolla harrastettu agilityä. Shiran ura tosin katkesi juuri kun se oli alkamassa sillä kuusi vuotta sitten, näihin aikoihin juuri kun Diego oli vielä nyrkillä tapettavan kokoinen joku isompi petolintu yritti napata Diegon pihamaaltamme. Shira kuitenkin ehti hätiin, mutta sillä seurauksella että Shira sai iskun linnulta toiseen silmäänsä ja se on toisesta silmästään lähes sokea.

Diegokin osaa keppejä lukuunottamatta kaikki agilityesteet, mutta nuorempana sillä ei ollut kauheasti motivaatiota lajia kohtaan. Nyttemmin vauhtia on alkanut tulla, jopa siinä määrin että jotkut on kysyneet miksi en sen kanssa treenaa. Mutta kuusivuotias on vähän turhan vanha aloittamaan ”tavoitteellista” harrastamista. Joten Diego saa pitää agilityssä Just for Fun-mentaliteettinsä ja käydä kirmailemassa kentällä sen kummempia tavoitteita kuin hauskanpito

Ja vielä toinen video viime kesältä

Diegon bravuurit on kuitenkin erilaiset, höpänpömppätemput. Kuten esim rumpujen soitto. Tosin tällä videolla pikkurumpali innostui enemmän lavariekunnasta kuin itse soittamisesta.

Kaikki koirani syövät raakaruokaa. En sano niiden barffaavan koska ruokavalioon kuuluu myös viljaa ja maitotuotteita. Koirani ovat syöneet raakaruokaa vuodesta 1997 alkaen. Tänä päivänä raakaruuan antaminen on todella helppoa kun on useampia raakaruokavalmistajia kuten Musch tai kennelrehu. Raakaruokakappoja myös löytyy melkein joka kylältä. Shira, Diego ja Hui ovat syöneet pennusta alkaen raakaruoka ja Chad siitä lähtien kun se meille tuli.

Pääasiassa turvaudun nykyisin raakaruokinnassa juuri Muschin tai Kennelrehun valikoimaan. Mutta satunnaisesti saatan edelleen tehdä vihannessosseen itsekin. Yllä on myös kuva koirien ruokamäärästä. Neljä koiraani syövät päivässä 2,5-3 kg ruokaa. Kuvassa olevien kuppien vetoisuus on 1 l.

Omasta koirahistoriasta

Jos sitä vielä muutaman sanasen kertoisi samalla omasta koirahistoriastaan. Eli taustallanihan on kohtuullisen rikas koirahistoria. Olen mm. kasvattanut borderterriereitä vuodesta 1997 alkaen, kennelnimellä Flagstones. Kaikkiaan pentueita syntyi yhteensä vuosina 1997-2011 välillä 34 kpl ja kasvatteja minulla on maailmalla kaikkiaan 149. Osa kasvateista on pärjännyt luolilla, osa näyttelyissä mutta ehkä parhaiten kasvattini tunnetaan juuri agilityn parista.

Käytännössä olisin oikeutettu hakemaan borderterriereiden kasvatustyöstäni Vuolasvirta palkinnon.
Mutta olen jättänyt sen hakematta, ainakin toistaiseksi. Mutta kuten eräs tuttavani listasi niin esimerkiksi kasvatittini jotka ovat syntyneet 3.3.2003 – 21.7.2006, ovat keränneet ns. Vuolasvirtapisteitä yhteensä 61 kun pistevaatimus ko. pentueille olisi 53 pistettä.

Nyttemmin kasvatus on jäänyt taka-alalle. Ja olen päättänyt keskittyä ”vain” omiin kotona oleviin koiriin ja oman harrastuksen eteenpäin viemiseen. Tokihan tapaan kasvattejani edelleen paljon agilityn parissa ja muutenkin, mutta uusia pentueita ei ole suunnitteilla. Sijoituksessa minulla on edelleen jokunen uros ja mahdollisuus käyttää yhtä narttua jalostukseen jos niin haluaisin. Narttu asuu hyvän ystäväni luona, joten kauhean suurta hoppua ei asian kanssa ole. Joten ei ole sanottu, että eikö jonakin päivänä pentuja vielä meille tulisi.

Ennen borderterriereitä minulla oli nuoruudessa mm. kaksi briardia jotka molemmat olivat varsin sairaita luustoltansa. Toinen, Linda eli hieman pidempään ja sen kanssa harrastin TOKOa. Yhden virallisen toko-kisankin tulin käyneeksi vuonna 1990 tuloksella ALO3.  Mutta nykyisin siis sydän sykkii vain agilitylle. TOKOsta en pidä ollenkaan. Se on liian ”kurinalaista” minun makuuni.

Ensimmäiseen viralliseen agilitykilpailuun osallistuin borderterrierinartun Taran kanssa syksyllä 2003. Sitä ennen olin ehtinyt harrastelemaan agilityä bordereiden kanssa varmaan viitisen vuotta. Tosin silloin totesin että ”Minä en koskaan kilpaile agilityssä”… Ja miten siinä sitten kävikään?

Kisasin useamman eri borderin kanssa mini ja mediluokassa. Eniten startteja tuli otettua borderterrierinarttu Alisan kanssa. Jonka kanssa kisasimme kolmosluokkaan asti. Alisa menehtyi muutama vuosi sitten aivokasvaimeen. Tässä on yksi vanha agilityvideo minusta ja borderterrieri Roccosta, vuodelta 2005

Agilitystä tuli tauko muutamaksi vuodeksi noin 2007-2008 vaihteessa koska jouduin auto-onnettomuuteen. Loukkasin siinä selkäni niin että olin mm. sairaslomalla yli puolivuotta. Kaikkiaan jouduin olemaan lajin parista poissa melkein kaksi vuotta ja kun palasin takaisin oli laji muuttunut melkoisesti ja selkä asetti omat haasteensa. En enää kyennyt juoksemaan, kumartelemaan tms kuten ennen. Sain siis pysyvän haitan selkääni joka edelleen tänä päivänäkin on riesanani. Mutta asioiden kanssa on opittava vain elämään.

Olen kouluttanut agilityä aktiivisesti vuodesta 2010 alkaen. Erityisesti pennut ja aloittelevat koirat ovat olleet kohderyhmiäni. Kouluttajana olen vaativa. Annan kotiläksyjä. Haluan myös että ne tehdään, ohjaajat eivät saa tehdä vain ”sinne päin” vaan on oltava tosissaan. Ihan pelkkää diipadaapa-ohjaajia en jaksa viedä eteenpäin. Tavoitteita pitää olla, mutta tavoitteet jokainen määrittelee itse. Minun tehtäväni on vastaavasti tukea sitä alkutaivalta kohti niitä tavoitteita jotka ohjaaja on itselleen asettanut.

Mutta tässä siis lyhyt esittely minusta ja perheen muistakin koirista.

IMG_1787

Ehkä jonain päivänä meille tulee kolmaskin ”harrastuskoira”. Sen tosin olen ajatellut edustavan sitten medikokoista rotua. Rotu jääkööt vielä sanomatta, sen näkee sitten kun sen aika on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: