Oodi Epson suolalle (Epson Salt)

Hui loukkasi jalkansa pari viikkoa sitten. En ole itse huomannut itse onnettomuutta kunnes vasta maanantai-iltana 15.4. Eläinlääkäri epäili että tassuvaivan taustalla on että Hui on astunut lumenläpi johonkin terävään. Koska haava näytti pistohaavan tyyppiseltä. Ei kuitenkaan kovin syvältä.

Varvas ei näyttänyt kovin pahalta joten hoitelin sitä ensin kotikonstein (huuhtelua, puhdistusta, karvojen ajelua jne). Varvas alkoi kuitenkin turpoamaan ja ”paise kasvamaan” joten suuntasimme lekurille ja saimme antibioottikuurin. Lekuri pelotteli meitä, että pahimmassa tapauksessa tällaisen parantuminen voi viedä 2-3 kuukauttakin. Mutta sitten hän kertoi että voin kokeilla jos haluan haavanhoitoon myös Epson suolahaudetta. En ollut itse aikaisemmin sellaisesta kuullut ja eläinlääkäri kertoi että hevospuolella se onkin tunnetumpi kuin koirapuolella.

Niinpä otimme antibioottien lisäksi käyttöön suolahauteet ja kolme päivää myöhemmin tassu oli jo lähes normaali. Ja nyt neljä päivää myöhemmin kaikki turvotus on poissa, iho on tervehtynyt ja väri normaali. Varvas ei ole enää kosketusarka. Itse uskon, että toki antibiootillakin oli merkitystä mutta suurin apu taisi tulla tuosta Epson suolahauteista. Eli Huille laitettiin ensin pumpulia jokaisen varpaanväliin, sitten hieman vielä tassun ympärille. Sen jälkeen muovipussi jalkaa ja pussiin kaadettiin vettä jossa oli liotettuna Epson suolaa. Pussi suljettiin kintereen yläpuolelta ja annettiin pussin olla paikoillaan niin kauan kun se pysyi. Mitä kauemmin sen parempi. Yleensä pussi oli paikoillaan 30-60 min. Sitten se repesi pohjasta ja pumpulit lähti kävelemään Huin toimesta. Teimme näitä liotuksia 1-2 kertaa päivässä.

WP_20130426_007

Mitä Epson suola sitten on?
Se on magnesiumsulfaattia. Epsom-suolaa valmistetaan alpeilta saatavasta dolomiittikivestä. Pääasiallinen ainesosa Epsom-suolassa on juurikin magnesium sulfaatti.

Epson suolan sanotaan suola rentouttavan sekä hermoja että lihaksia ja rauhoittavan kutiavaa ihoa, puhkeamassa olevan herpeksen tai vyöruusun oireita.magnesiumsulfaatti imeytyy jonkin verran ihon läpi auttaen poistamaan elimistön kuona-aineita ja verisuoniston kalkkeutumia, sekä rauhoittamaan lihastulehduksia ja kramppeja
Se myös imee itseensä haavan ja paiseiden bakteereja ja kudosnestettä (mätää). Hevospuolella sitä käytetään ensisijaisesti laskemaan jalkojen turvotusta.

Epson suolan annosohjeemme oli 1 rkl suolaa 1 litraan vettä.
Ja pussiin laitoin noin 1-2 dl vettä kerralla.
Tein joka aamu uuden, tuoreen liuksen ja heitin illalla jäljelle jääneen pois. Ei välttämättä olisi tarvinnut, mutta varmuuden vuoksi.

Suosittelen siis kokeilemaan. Meillä on tästä lähin aina kaapissa Epson suolaa, sillä se varmastikin sopii kaikenlaisten tassuvaivojen hoitoon. Niin hiertyneistä anturoista, märkiviin haavoihin. Ja kynsivallintulehduksiin jne.

Advertisement

2 ajatusta artikkelista “Oodi Epson suolalle (Epson Salt)

 1. parsonisti 3.6.2013 16.09 Reply

  Voisin kokeilla tätä omalle koiralle, mutta mistä olet suolan hankkinut?

  • Sini Lindroos 3.6.2013 18.35 Reply

   Moikka! Itse sain sitä eläinlääkäriltämme, mutta kuulemma apteekista ostettuna (on useimmiten tilaustavaraa) kannattaa kysyä Epson suolan lisäksi sen toisella nimellä eli magnesiumsulfaattia.

   Sini L

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: